Barri Cooperatiu comença a caminar a Benimaclet

“Un projecte de promoció del cooperativisme i l’economia social des de Benimaclet per a tots els barris”

El projecte Barri Cooperatiu neix com una proposta d’intervenció social i treball en xarxa, destinada al foment, la promoció i la visibilització de l’Economia Social i el Cooperativisme com a instruments i paradigmes de fórmules alternatives de desenvolupament i activació socioeconòmica del territori.

Durant els propers mesos, es desplegaran accions de diversos tipus que comptaran amb la implicació, a diferents nivells, de persones, entitats socials i institucionals relacionades amb la promoció socioeconòmica i cultural en general, i amb l’Economia Social i Solidària en particular.

El projecte neix al barri valencià de Benimaclet, un territori amb fort arrelament del teixit associatiu i comunitari, dels moviments socials, les cooperatives i altres iniciatives transformadores des del treball a escala local.

Des de Barri Cooperatiu defensem la pertinença dels valors, recursos i potencialitats de l’Economia Social i Solidària com a paradigma des del qual dissenyar i promoure un nou model de desenvolupament socioeconòmic, que situe les necessitats del treball i la comunitat per davant dels interessos del capital i del mercat. Una nova institucionalització de les relacions i les activitats socioeconòmiques basada en l’interès col·lectiu i en la participació social.

Les cooperatives, per ser empreses de propietat col·lectiva i gestió democràtica, resulten un instrument apropiat per garantir i crear llocs de treball, al temps que es genera activitat econòmica de proximitat, prioritzant l’interès social.

Està demostrada la capacitat de l’Economia social per fer front de forma més efectiva als efectes de la crisi econòmica, al temps que és capaç de garantir determinades condicions de benestar, cohesió social i desenvolupament local.

Les cooperatives, per ser empreses de propietat col·lectiva i gestió democràtica, resulten un instrument apropiat per garantir i crear llocs de treball, al temps que es genera activitat econòmica de proximitat, prioritzant l’interès social. Les entitats associatives, per la seua banda, poden promoure iniciatives de reactivació sociocultural, així com vertebrar el teixit social d’un territori, potenciant fórmules de solidaritat i redistribució de recursos diversos, a partir de sistemes de producció i gestió participativa de recursos comuns.

Els propers mesos, tenim l’objectiu de posar en valor les alternatives econòmiques i socials que es vénen desenvolupant als nostres barris. Al mateix temps, pretenem mobilitzar diferents recursos per tal d’afavorir el naixement i la consolidació de nous projectes d’economia social arrelats al territori.

Per a aquests objectius, realitzarem les primeres “Jornades d’Economia Social i Cooperativisme” al barri de Benimaclet, així com el curs de formació “Fent economia social, fent cooperativa”. A més, hi haurà la Ruta cooperativa a Benimaclet, on visibilitzarem les empremtes del cooperativisme i l’economia social al barri. Finalment, també hi ha previstes altres accions complementàries que anirem comunicant.

Disculpeu les molèsties, estem fent barris més cooperatius.